fbpx
Strona głównaNa topieTen owoc ma niezwykły wpływ na pamięć i mózg. Niesamowite odkrycie!

Ten owoc ma niezwykły wpływ na pamięć i mózg. Niesamowite odkrycie!

-

Brytyjscy naukowcy z University of East Anglia badali wpływ żurawiny na pamięć i mózg.

Według badań opublikowanych w czasopiśmie naukowym „Frontiers in Nutrition”, jedzenie tej popularnej jagody może poprawić wydajność poznawczą, a także obniżyć poziom złego cholesterolu i to już w ciągu 12 tygodni.

W trakcie prac naukowcy przeanalizowali dane zebrane od 60 zdrowych psychicznie uczestników w wieku od 50 do 80 lat. Połowa z nich przyjmowała proszek żurawinowy (odpowiednik 100 gramów świeżych jagód) przez 12 tygodni, podczas gdy druga połowa przyjmowała w tym czasie placebo.

Wyniki badań wykazały, że stosowanie żurawiny poprawia pamięć o codziennych wydarzeniach (wzrokową pamięć epizodyczną), funkcjonowanie ośrodkowego układu nerwowego oraz krążenie krwi w mózgu.

Ponadto, lekarze stwierdzili, że badani mieli obniżony poziom lipoproteiny o niskiej gęstości, zwanej również złym cholesterolem, która wpływa m.in. na rozwój miażdżycy.

Eksperci mają nadzieję, że ich odkrycie pozwoli na opracowanie nowych metod profilaktyki chorób neurodegeneracyjnych, takich jak demencja.

W maju amerykańscy naukowcy z University of California wykazali, że jedzenie jagód poprawia zdolności metaboliczne i poznawcze organizmu, ponieważ jagoda ta jest szczególnie bogata w różne pierwiastki śladowe i przeciwutleniacze.

Kategorie

Najnowsze

Najczęściej czytane

Zobacz również