Zakład Mięsny Poliwczak istnieje od 1990 roku i jest uznanym śląskim zakładem specjalizującym się w wyrobach wędliniarskich. Poliwczak – przetwarzając kilkaset ton mięsa miesięcznie – wykorzystuje tradycyjny rzemieślniczy kunszt produkcji, łącząc go z najnowszymi technologiami stosowanymi przy wyrobie wędlin. Firmie, do dalszego rozwoju, brakowało jednak czegoś, co odkryto po dokonaniu analiz rynku i weryfikacji różnych, proponowanych rozwiązań. Okazało się, że chodzi o brak systemów w optymalny sposób wspierających procesy produkcyjne.
– Wdrożenie systemu VENDO.ERP® jest kolejnym projektem, który realizujemy w branży spożywczej. Podpisana umowa umacnia nas w pozycji lidera, jeśli chodzi o wybór systemu ERP dla tego sektora – mówi Bartłomiej Lux, prokurent w CFI Systemy Informatyczne-VENDO.ERP. – Jesteśmy „ekspertami w produkcji”, również w produkcji mięsnej. A po wdrożeniach, między innymi dla firmy Mączka Sp. z o.o. zajmującej się wytwarzaniem szerokiej gamy produktów warzywniczych czy Blue Ice Sp. z o.o. Mrożonki – producenta mrożonek i owoców, wdrożenie w Zakładzie Mięsnym Poliwczak będzie uzupełnieniem portfolio naszych realizacji w tym sektorze – dodaje Bartłomiej Lux.
Firma dostała wsparcie informatyczne
Systemy klasy ERP (do kompleksowego zarządzania przedsiębiorstwem) dostarczy zakładom firma CFI Systemy Informatyczne. Zanim jednak podpisano umowę na zakup i wdrożenie nowej informatyki, przygotowano analizę wdrożeniową, która określiła zakres projektu. Właściciele firmy Poliwczak musieli upewnić się, że VENDO.ERP® faktycznie obsłuży ich skomplikowany proces produkcyjny.
Projekt obejmuje ostatecznie dostawę i wdrożenie nowego systemu w zakresie zarządzania produkcją, planowaniem i harmonogramowaniem produkcji, raportowanie, rejestracji produkcji (MES) oraz sprzedaży, logistyki, spedycji i transportu, finansów i księgowości, kadr i płac, CRM, obiegu dokumentu, notyfikacji i portalu B2B.
Zakres wsparcia i możliwości systemu są więc bardzo szerokie.
Systemy pomogą przede wszystkim w usprawnieniu zarządzania głównymi procesami w zakładzie, przyjęciem surowca i rozbiorem mięsna.
Będą realne korzyści
Istotnym momentem wdrażania projektu jest integracja z tzw. wagami RADWAG na każdym etapie procesu produkcyjnego. Większość operacji magazynowo-produkcyjnych jest bowiem ściśle związana z operacjami ważenia surowców, półproduktów lub wyrobów na wagach przemysłowych w różnych fazach magazynowania i produkcji. Ponieważ waga w trakcie różnych procesów bardzo często ulega zmianie – nawet w sposób samoistny (np. przez odparowanie wody) bardzo ważne jest uchwycenie w poszczególnych fazach procesów faktycznej wagi towarów dla celów późniejszego raportowania i analiz.
Już dziś polski przemysł mięsny, szczególnie w obrębie produkcji, charakteryzuje się zaawansowanym poziomem informatyzacji procesów. Wiele zakładów posiada profesjonalne i szerokie wsparcie informatyczne. Systemy IT przynoszą oszczędności i inne wymierne korzyści, takie jak zmniejszenie liczby produktów wycofywanych z rynku w przypadku wykrycia nieprawidłowości, ograniczenie liczby reklamacji oraz łatwiejsze przejście audytu dającego przepustkę na nowe rynki.