Jeszcze do niedawna uważano, że najlepszą metodą odchudzania jest radykalne zmniejszenie liczby przyjmowanych kalorii, a nawet głodzenie się. Już od kilku lat wiadomo, że to nie prawda. Można jeść i chudnąć, jednak oczywiście trzeba to robić z głową.
Redukcja dobrze przemyślana
Redukcja to zmniejszenie liczby kalorii o niewielką ilość, a więc od 200 do 500. Oznacza to, że osoba, która decyduje się na odchudzanie powinna skorzystać z bezpłatnego kalkulatora w sieci i obliczyć swoje dzienne zapotrzebowanie kaloryczne. Od tego zapotrzebowania należy odjąć od 200 do 500 kalorii, a następnie zapisywać wszystkie zjedzone pokarmy, najlepiej w specjalnej aplikacji. W ten sposób można szybko i efektywnie zrzucić nadmiar kilogramów. Do takiej redukcji można dodać ćwiczenia fizyczne kilka razy w tygodniu. Zdaniem niektórych nie ma nawet znaczenia to, co dokładnie się je, tylko znacznie istotniejsze jest po prostu spożywanie odpowiedniej liczby kalorii. Okazuje się jednak, że są pewne produkty, które dają uczucie sytości na długi czas, a także przyspieszają przemianę materii.
Jakie pokarmy jeść na diecie, aby schudnąć?
Jednym ze świetnym składników śniadań i kolacji są jajka. Można jeść je na twardo, na miękko, w formie omletu lub jako jajko sadzone. Jajka dają uczucie sytości i zawierają sporo białka. Kolejnymi produktami są skyry (islandzkie jogurty, które można kupić także z dodatkami owocowymi, z dużą ilością białka), owsianki oraz płatki i granole. Świetnie sprawdzają się także ostre przyprawy do obiadów. Dobrze sprawdzają się także warzywa, które należy włączać do każdego posiłku. Tych posiłków nie musi być pięć, ponieważ jest to mit. Po prostu najlepiej jeść wtedy, gdy ma się na to ochotę i pilnować ilości kalorii.