Doradca rządu Niemiec – Veronika Grimm – ogłosiła początek kryzysu żywnościowego w tym kraju. Co go spowodowało?
Veronika Grimm, członkini rady ekspertów ds. rozwoju gospodarczego przy rządzie Niemiec, opowiedziała o sytuacji, w jakiej znalazł się kraj w związku z kryzysem energetycznym. Wskazała, że kryzys żywnościowy w Niemczech już się rozpoczął.
Ekonomistka wyjaśniła, że ze względu na wysokie ceny gazu, wzrosły koszty nawozów i jest obecnie ich niedobór. Innym czynnikiem nazwała spodziewany brak eksportu produktów rolnych z Rosji i Ukrainy.
„Dla krajów uprzemysłowionych oznacza to wzrost cen żywności, dla krajów rozwijających się może to prowadzić do głodu” – stwierdziła Grimm.
31 marca prezydent Rosji Władimir Putin ostrzegł przed możliwością fali migracji z krajów rozwijających się do Europy. Według głowy rosyjskiego państwa, taki scenariusz mógłby powstać natychmiast po kryzysie żywnościowym, dezindustrializacji na dużą skalę i utracie milionów miejsc pracy w UE.
28 marca Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) stwierdziła, że z powodu kryzysu na Ukrainie, dla szeregu krajów istnieje zagrożenie „katastrofalnym głodem”.
Eksperci ogłosili także wzrost cen na całym świecie podstawowych artykułów spożywczych. W szczególności Luca Russo, starszy analityk ds. kryzysu żywnościowego i szef zespołu ds. zarządzania kryzysowego i odporności FAO, powiedział, że szczególne ryzyko głodu istnieje w Afganistanie, Syrii, Jemenie, a także w kilku krajach Sahelu i Rogu Afryki.