W sumie w minionym roku w Polsce zebrano ok. 7,5 mln ton kukurydzy, podczas gdy rok wcześniej było to ok. 6,8 mln ton. Prognozy mówią, że w 2022 r. możemy stać się trzecim producentem tego ziarna w Unii Europejskiej z 11-proc. udziałem wspólnotowej produkcji. Na czele będą Rumunia i Francja.
W 2021 r. powierzchnia zasiewów kukurydzy w Polsce wzrosła o 5,5 proc. rdr i osiągnęła niemal 1 mln ha. Najwięcej kukurydzy uprawiano w województwach: wielkopolskim (20 proc. powierzchni zasiewów w 2020 r.), kujawsko-pomorskim (14 proc.), mazowieckim (11 proc.) i dolnośląskim (10 proc.). W sezonie 2020/2021 eksport polskiej kukurydzy osiągnął rekordowy poziom 1,9 mln ton i jego zdecydowana większość trafiła na rynki UE. Największym odbiorcą naszej kukurydzy były Niemcy, gdzie trafiło blisko 1,1 mln ton, co stanowi aż 55 proc. polskiego eksportu tego ziarna. Jeśli chodzi o import, to na ogół nie przekracza on 0,5 mln ton.
Przewiduje się, że w 2022 r. światowe zbiory kukurydzy będą rekordowo wysokie i osiągną 1,2 mld ton, głównie dzięki poprawie wyników Brazylii i Ukrainy. Największym producentem tego ziarna pozostaną natomiast Stany Zjednoczone.
Źródło: PAP