Jak podkreślali politycy PSL, to gwarancja dobrego zdrowia, ale też realne wsparcie dla jej producentów i niższe ceny dla konsumentów. Zerowy VAT miałby objąć jak największą grupę produktów – warzywa, owoce, tradycyjne wyroby.
To jednocześnie odpowiedź partii na rosnące ceny żywności.
– Jedni mniej zapłacą, a drudzy więcej zarobią, bo ich produkty staną się popularniejsze. Musimy wspierać zdrową żywność wytwarzaną przez indywidualnych rolników i przetwórnie, które stosują najlepsze metody. Nasz projekt powinien być rozpatrzony jak najszybciej – mówił poseł Władysław Kosiniak-Kamysz, prezes PSL.
– (…) państwo powinno wziąć na siebie ten obowiązek i znieść VAT na zdrową żywność, aby stała się ona powszechnie dostępna. Trzeba zapewnić konkurencyjność cen. Wtedy Polacy chętniej wybiorą produkty tworzone lokalnie w małych, często rodzinnych, firmach – stwierdził poseł PSL Stefan Krajewski.
„Według danych Głównego Urzędu Statystycznego przeciętne polskie gospodarstwo domowe na żywność przeznaczała 27,77 proc., ogółu wydatków konsumpcyjnych. Jeśli ceny nie przestaną rosnąć, polskiego konsumenta nie będzie stać na zaspokojenie podstawowych potrzeb życiowych. Projektodawcy proponują obniżenie stawki podatku VAT, co będzie przeciwdziałało negatywnym zjawiskom cenowym, przyczyni się do racjonalizowania kosztów ponoszonych przez konsumentów” – czytamy w uzasadnieniu projektu ustawy.