fbpx Free Porn
xbporn

buy twitter followers
uk escorts escort
liverpool escort
buy instagram followers
Galabetslotsitesi
Galabetsondomain
vipparksitesigiris
vipparkcasinositesi
vipparkresmi
vipparkresmisite
vipparkgirhemen
Betjolly
Strona głównaWiadomościWspólne kuchnie sposobem na obniżenie kosztów

Wspólne kuchnie sposobem na obniżenie kosztów

-

Kalifornijski zakład w Pasadenie, należący do firmy Kitchen United, grupuje pod swoim dachem aż sześć bardzo różnych marek restauracyjnych, a wkrótce będzie ich więcej. Każda restauracja dzieli większą salę z inną marką, ale ma też do dyspozycji niewielką, własną przestrzeń w oddzielnych pomieszczeniach, wyposażoną w zlewy, lodówki itp… Każda linia produkcji jedzenia jest w USA licencjonowana i utrzymywana oddzielnie, poddając się standardom oceny ze strony surowych kontrolerów departamentu zdrowia itp. Jest to model biznesowy, opisywany jako idealny nie tylko dla firm cateringowych, konceptów pop-up i start-upów, ale także dla znanych już marek, które chcą się dalej rozwijać realizując dostawy na nowe tereny.

Jak to działa w USA?

Kitchen United (KU), organizator wspólnej kuchni, posiada własny personel, w tym pomocników kucharzy, sprzątaczy itp., a także zapewnia całe standardowe wyposażenie. Poszczególne marki restauracyjne, cateringowe czy bistro odpowiadają jednak już same za każdy dodatkowo wstawiony, specjalistyczny sprzęt. Dzięki zaawansowanemu, zintegrowanemu systemowi informatycznemu, który konsoliduje wszystkie zamówienia w jednym punkcie, zarówno w obiekcie, jak i za pośrednictwem infolinii restauracyjnych, zamówienie z takiej wspólnej kuchni jest realizowane w czasie do piętnastu minut.

W zakładzie w Pasadenie znajduje się także mały sklep detaliczny, do którego klienci przychodzą po odbiór zamówionego przez internet lub telefon towaru. Mogą też tam złożyć zamówienie w zautomatyzowanym kiosku.

Wspólną kuchnię można prowadzić przy pomocy zaledwie kilku pracowników. To pozwala znacząco obniżyć koszty pracy, obsługując około 100 zamówień dziennie. W razie większych obrotów można zatrudnić dodatkowe osoby.
Chcąc stać się jedną z marek KU, trzeba mieć swój koncept gastronomiczny. Jeżeli zostanie on przez firmę KU zaaprobowany, restauracja rejestruje się jako członek KU i może już zacząć korzystać z jego usług.

Także w Indiach

Pomysł wspólnych kuchni nie jest zastrzeżony tylko dla Amerykanów. Podjęto go też np. w Indiach, gdzie znani szefowie kuchni i przedsiębiorcy-restauratorzy coraz częściej wynajmują w pełni wyposażone lub „inkubowane” kuchnie, aby uniknąć wysokich kosztów zakupu własnych urządzeń do gotowania. We w pełni wyposażonych kuchniach komercyjnych mogą wynająć wszystko, czego tylko potrzebują – od patelni i garnków po piekarniki, lodówki, zamrażarki i inne urządzenia.
– Z takich obiektów korzystają też niezależni kucharze i osoby, które robią sporadyczne imprezy. Ma to ogromny sens komercyjny, ponieważ koszty infrastruktury są wysokie w miastach takich jak Bombaj – powiedział dziennikowi „The Economic Times” restaurator Marut Sikka, który korzystał ze wspólnych kuchni komercyjnych, gdy zaczął obsługiwać klientów spoza New Delhi.

W perspektywie kolejnej fali duszenia firm lockdownami i ograniczania liczby klientów mogących korzystać z placówek gastronomicznych (a więc i ich obrotów) pomysł wspólnych kuchni wydaje się być atrakcyjny do wprowadzenia także w Polsce.

Kategorie

Najnowsze

Najczęściej czytane

Zobacz również